Trådlösa hörlurar – hur kom vi dit?

Trådlösa hörlurar – hur kom vi dit?

Hörlurar har funnits längre än de flesta av oss skulle ha gissat. (http://coolmaterial.com/roundup/history-of-headphones/)

Att kunna lyssna på sin favoritmusik utan att hindras av sladdar kändes nog som en orealistisk fantasi för de flesta av oss under decennierna innan 00-talet. De första trådlösa lurarna lanserades år 2004 och därefter förändras den inställningen i snabb takt. Idag använder vi Bluetooth för många olika ändamål, där musiklyssnande utan sladdar är ett av de främsta. 

Men hur såg vägen dit egentligen ut? Hur uppkom de första hörlurarna, och hur blev de så småningom helt trådlösa?

En sammanfattning av hörlurarnas historia

 • De första hörlurarna användes inte för musik, utan för telefonoperatörer, och uppfanns år 1881. Designen på dessa var mycket olik de hörlurar vi har idag, då det var en enstaka hörlur som vilade på telefonoperatörens axel och vägde ca. 5 kg.
 • År 1895 kunde man, tack vare uppkomsten av elektofonsystemet, lyssna på livemusik utan att lämna hemmet. Dessa hörlurar såg ut mer som ett stetoskop än ett par hörlurar som vi tänker oss dem idag, och var dyra att använda.
 • Nathaniel Baldwin började år 1910 att tillverka de första moderna hörlurarna. Han skapade dem hemma i sitt kök och sålde dem alla till USA:s marinkår. Baldwin patenterade emellertid aldrig sin design.
 • DT-48 från Beyerdynamic blev år 1937 de första dynamiska hörlurarna tillgängliga för konsumenter. Dynamiska hörlurar är än idag den mest populära typen på marknaden.
 • År 1950 skapade John C. Koss de första stereohörlurarna. Koss kom därefter att dominera hörlursmarknaden i flera decennier.
 • På en utställning i Tokyo lanserade Stax världens första elektrostatiska hörlurar vid namn SR-1.
 • Ett decennium efter att ha introducerat de första stereohörlurarna släppte Koss år 1968 den första amerikanska, elektrostatiska modellen. Modellen som hette ESP-6 vägde närmare 1 kg. Inte precis som att sätta i ett par moderna in ear-lurar alltså, men fortfarande långa vägar från de massiva lurarna som skapades mindre än ett sekel tidigare.
 • År 1979 revolutionerade Sony marknaden med sin Walkmanen av de största händelserna i musiklyssnadets historia. Hörlurarna till en Walkman kunde väga så lite som 50 gram, i en tid då hörlurar normalt sett vägde uppemot 400 gram. Ljudkvaliteten var kanske inte superb, men det viktigaste var att de var just lätta och portabla.
 • På 80-talet kom äntligen in ear-modellerna ut, även om det skulle ta ett tag till innan de fick sitt stora genombrott.
 • År 2000 kom QuietComfort-kollektionen från Bose, och lyssnare världen över kunde njuta av brusreduceringsteknik när de lyssnade på sin favoritmusik.
 • År 2001 kom iPoden och förändrade musikvärlden för all framtid. Sedan de släpptes har omkring 300 miljoner iPodar med de medföljande, vita hörlurarna, sålts världen över.

Trådlöshetens uppkomst

Bluetooth-tekniken uppfanns år 1999, och därefter var det bara en tidsfråga innan hörlurssladden som bundit lurarna till en annan enhet skulle bli överflödig. De första användarna av den trådlösa tekniken var ofta affärsmän med headset anslutna till sina Blackberry-mobiler, vilket gav Bluetooth en omodern prägel under de första åren. 

Så småningom, under det senare 2000-talet och början av 2010-talet, började hörlurstillverkare som Bose och Beats att släppa Bluetooth-hörlurar med ett mer tilltalande och modernt utseende.

Design och funktion fortsätter att utvecklas

Beats by Dre lanserade år 2008 en hörlurskollektion som utvidgade många attribut som redan hade gjort hörlurarna coola: den avancerade tekniken hos Koss stereohörlurar, den färgglada designen hos Beatlephones, samt de tekniska framstegen i form av Bluetooth och brusreducering. Beats tillförde dessutom en touch av minimalism till mixen. 

När iPhone och andra smartphones tog över mobiltelefonindustrin under 2010-talet fanns hörlurar plötsligt överallt. Ny intern teknik, såsom som planmagnetiska drivrutiner, utvidgade utbudet av ljudspecifikationer och gjorde sökandet efter rätt hörlurar mer komplext än någonsin. 

Men långtidssäljande hörlurar, såsom de brusreducerande Bose QuietComfort, fortsätter även dessa att sälja. Under 2010-talet fanns, precis som idag, hörlurar byggda för varje estetik och scenario; det svåra var bara att hitta de som passade ens personliga behov bäst.

Idag kan vi välja och vraka bland ett brett, trådlöst utbud

Idag finns en uppsjö av trådlösa in ear-hörlurar att välja mellan. (https://www.mobil.se/test-basta-true-wireless-horlurar)

Idag kan musikälskare världen över njuta av friheten från trassliga sladdar. Sedan Airpods från Apple lanserades år 2016 och revolutionerade marknaden finns det gott om hörlurar med liknande design att välja mellan. Denna typ av in ear-hörlurar är enkla att bära med sig i fickan och kommer med ett medföljande etui för förvaring och laddning. 

På lite över ett sekel har vi alltså tagit oss från tunga, klumpiga apparater till fjäderlätta Bluetooth-lurar som du knappt känner av att du bär – samtidigt som ljudkvaliteten blir bättre och bättre. Det återstår nu bara att se vad framtiden har att erbjuda!

Källor: 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *